שלום לכולם! איזה כיף שיש התארגנות כזו. אי של שפיות במדינה של פוליטיקה מלוכלכת.
או לפחות זה מה שחשבתי, עד שנכנסתי לקבוצת הפייסבוק של הדמוקרטית. אני לא אסתיר שהזדעזעתי מכמות מכחישי הקורונה שהחליטו שזה המקום הכי נכון לדעות שלהם (ואם אתם מכחישי קורונה, ממליץ לכם להספיק לקרוא עכשיו, כי חבל על העצבים שלכם). יש מקום לדיון לגבי התנהלות עם המגיפה: יתרונות וחסרונות של חיסונים ודרכון ירוק, פגיעה בחירויות הפרט לעומת דאגה לבריאות האוכלוסיה, בריאות נפשית בזמן הסגר, וכן הלאה. זה דיון חשוב ורלוונטי, אבל הוא לא מתקיים שם.
במקום זה, אני רואה פוסטים ותגובות שמתייחסים לקורונה כאיזו קונספירציה ממשלתית לשליטה באוכלוסיה. הרבה מהפוסטים האלה מדברים על מגיפה במרכאות כפולות (כאילו היא לא באמת קיימת), מציגים ניתוחים אלטרנטיביים למידע על היקף המגיפה (תוך התעלמות מעובדות רלוונטיות שלא תואמות את תפיסת העולם שלהם), ולא מוכנים לשמוע שום דבר על שום סוג של הגבלה על חירויות הפרט, ולא משנה מה המחיר הרפואי כי בעצם המחלה הזו סתם מומצאת. המכנה המשותף הוא הכחשה מוחלטת של הקונצנזוס המדעי סביב המחלה, ושימוש במידע אלטרנטיבי.
אני מאמין (מקווה) שרוב חברי המפלגה לא כאלה. אני רוצה לקוות שנציגינו, כשייבחרו, יפעלו על סמך נתונים אובייקטיביים וניתוחים של מומחים (בין אם הם מומחי רפואה, או כלכלה, או משפט, או כל תחום אחר) ולא על סמך תחושות בטן.
וזה מוביל אותי לחלק השני. כתבתי בכותרת "העריצות של הדמוקרטיה" ואני מתייחס פה בקריצה לרעיון של Tyranny of Structurelessness. זה המצב שבו מיעוט קולני - שאולי גם יש לו יותר זמן פנוי - משתלט על השיח הציבורי ובכך גם משפיע על הקבוצה הגדולה. זה תהליך שיכול לקרות בכל מקום שבו אין היררכיה פורמלית. למשל בפייסבוק, איפה שכל אחד יכול לפרסם פוסט. ומי שיש לו הרבה זמן ורצון יכול גם לפרסם מאות פוסטים, להציף את השיח הציבורי, ולדחוק לפינה את הדעות של הרוב השקט.
איך מונעים ממשהו כזה לקרות כאן - בעניין הקורונה, ובכלל?
* ואם מישהו רוצה לקיים דיון רציני על איך מתמודדים עם קורונה תוך שמירה על ערכים דמוקרטיים, אני אשמח אבל רק כל עוד הדיון מעוגן בקרקע המציאות. אולי כדאי לפתוח לשם כך דיון אחר.
תומר אתה חושב (בזכות התקשורת כנראה) שאתה "מקשיב לקונצנזוס המדעי"..... מכיוון שאתה ממשיך בהכללות ובמשפטים כגון "קרא איזה פוסט בפייסבוק" ובכך מבטל דעות של אנשים שאין לך באמת מושג על סמך מה הגיעו למסקנות שלהם - אני מסיק שהוויכוח אתך לא יוביל לשום מקום כי אין לך באמת רצון להבין אלא אתה מקובע בעמדתך ולכן חבל על זמננו - ובזה הסתיים הדיון מבחינתי בהצלחה אלכס
יש כמה מדינות שניסו את המודל של "היגיון בריא" ועשו מהר מאוד פניית פרסה. וזה במדינות "ממושמעות", פה בישראל כל אחד מחליט בעצמו על החוקים שהוא מקיים.
אני מסכים שחיוב מסיכות בשטח פתוח זה כנראה לי הגיוני מבחינה אפידמיולוגית. אבל יכול להיות שזה עוזר מבחינה חינוכית. אתה יכול גם להגיד אותו הדבר על חצייה ברמזור אדום כשאין אף אחד אחר בכביש.
לגבי חיוב מסיכות לאנשים בריאים - זה בדיוק כל העניין, כולנו בריאים עד שאנחנו לא. ואנחנו מדביקים עוד לפני שאנחנו יודעים את זה.
אינני מכחיש את קיומה וחומרתה של מגפת הקורונה, אבל אני בהחלט מתנגד לאמצעי המניעה הדרקוניים והבלתי פרופורציונאליים שננקטו בארץ וברחבי העולם, הכוללים סגרים, סגירת מוסדות חינוך, סגירת עסקים בלתי מבוקרת, וחיוב מסכות לאנשים בריאים ובייחוד בשטחים פתוחים.
הקורונה פוגעת בעיקר בקשישים (מעל גיל 60) ובאוכלוסיות פגיעות אחרות כגון חולים כרוניים. על כן, לדעתי יש לנקוט באסטרטגיית הגנה ממוקדת, על פי עקרונותיו של מודל "היגיון בריא".